Møde i udvalget d. 3. maj 2021

16.   Projektforslag for fjernvarmeforsyning i Korsør (B)

Sagsnr.: 330-2021-6380                 Dok.nr.: 330-2021-136944                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

 

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte om fjernvarmenettet i Korsør må udbygges.

Sagens indhold

SK Varme (SK) har den 27. januar 2021 fremsendt et projektforslag til udvidelsen af fjernvarmenettet på Halsskov. De to nye fjernvarmeområder grænser op til eksisterende fjernvarmeområder. Område 1 ligger ved Kjærsvej, Agersøvej mens område 2 ligger ved Kløvervej og Lilleskovvej.

Projektområdet berører ca. 584 forbruger og der er ikke tilslutningspligt. Projektforslaget sammenligner tre scenarier:

·         Bibeholdelse af eksisterende naturgasforsyning,

·         Individuel forsyning med varmepumper, og

·         Etablering af fjernvarme.

Baggrunden for projektforslaget er klimahensyn, regeringens ambition om at udfase naturgas til rumopvarmning, og energistyrelsens støttepulje til udbygning af fjernvarme, som yder et tilskud på 20.000 kr. for hvert udskiftet gasfyr. Puljen blev åbnet i januar og uddeles efter først-til-mølle-princippet.

Da projektforslaget for Korsør udviser samfundsøkonomiske overskud, har administrationen den 27. januar givet en administrativ betinget godkendelse af projektforslaget. På den baggrund har SK søgt energistyrelsen om tilskud.

Den betinget godkendelse blev givet under forudsætning af:

·         At projektet kan opnå tilskud

·         At udvalget endeligt godkender projektforslaget.

Efterfølgende er høring og sagsbehandlingen igangsat og er nu afsluttet.

Høringssvar:

Projektforslaget har været sendt i høring hos ZEANET (net-selskab ejet af SK) og EVIDA (tidligere Dansk gasdistribution) som ejer gasnettet. Begge selskaber har meddelt at de intet har imod realisering af projektforslaget.

Tilskud:

Energistyrelsen har 19. marts 2021 meddelt at projektet har fåret bevilliget tilskud.

Derfor skal udvalget nu tage endelig stilling til om fjernvarmenettet kan udbygges.

Retligt grundlag

Sagen skal behandles iht. bekendtgørelsen om varmeplanlægning og godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg BEK nr. 1794 af 2. december 2020. De berørte forsyningsselskaber kan påklage kommunens afgørelse i Energiklagenævnet. Private forbruger er ikke klageberettiget. 

Handlemuligheder

A.)  Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget kan godkende projektforslaget, fordi den udviser et samfundsøkonomisk overskud ift. de andre scenarier. En godkendelse understøtter kommunens ambition om at nedbringe CO2 udledningen fra varmeforsyningen. Med godkendelsen får SK tilskud fra statens pulje for fjernvarmeudbygningen. Samtidigt betyder det dog også at de borger som bor i de fremtidige fjernvarmeområder, ikke kan søge støtte fra tilskudspuljen til individuelle varmeløsninger.

B.)  Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget kan afvise projektforslaget, hvis det strider imod andre hensyn. Hvis ikke udvalget vil godkende projektforslag, bibeholdes naturgasforsyningen i området. Såfremt borger ønsker at etabler andre varmeformer kan de det og søge om tilskud dertil. Tilskudspuljen til privatpersoner er dog begrænset og uddeles efter først-til-mølle-princippet, hvilket gør at det er usandsynligt at alle borger opnår tilskud. 

Vurdering

Administrationen anbefaler at Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget godkender projektforslaget.

Når varmescenarierne sammenlignes, viser det sig fjernvarme i Korsør er den samfundsøkonomisk mest fornuftige (billigste) løsning, frem for at alle huse bibeholder naturgas eller etablere hver deres egen varmepumpe. Fjernvarmeudbygningen udviser et samfundsøkonomisk overskud på ca. 6 mio. kr. sammenholdt med individuel naturgasforsyning, og 34 mio. kr. sammenholdt med individuelle varmepumper.

Projektforslaget vurderer, at det vil koste forbrugerne eks. moms ca. 27.000 kr. at etablere en fjernvarmeenhed, hvor en individuel luft-til-vand varmepumpe koster ca. 90.000 kr.

De årlige udgifter for varmen vil med fjernvarme ligge på niveau med den aktuelle (ca. 14.000 kr. pr. år for en bolig på 200 m2) om end der kan være en lille besparelse på ca. 900 kr. årligt.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. Projektet finansieres ved SK Varme og forbrugerne.

Tværgående konsekvenser

En godkendelse understøtter kommunens ambition om at nedbringe CO2 udledningen fra varmeforsyningen, idet CO2 uddelingen nedbringes med 1645 tons CO2 årligt svarende til 0,3 % af kommunens samlede udledning.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,  

1.    at Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget godkender projektforslaget.

Bilag

330-2021-38345

Bilag 1 - Projektforslag for fjernvarmeforsyning af naturgasområder i Korsør

330-2021-38347

Bilag 2 - Trace Korsør

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Godkendt.